Podľa šéfa ropnej firmy sa nízke ceny ropy môžu udržať aj tri roky

22.01.2015 Celý región

Davos 22. januára (TASR) - Svetové ceny ropy môžu zotrvať na nízkej úrovni aj tri roky, domnieva sa šéf britskej ropnej spoločnosti BP Bob Dudley. Informoval o tom server BBC.

Dudley v rozhovore pre BBC na okraj Svetového ekonomického fóra (SEF) v Davose povedal, že BP sa už na takýto vývoj začala pripravovať. Plány však budú zahŕňať redukciu počtu zamestnancov a zníženie investícií do ťažby v Severnom mori, ale aj inde. To čaká viaceré firmy, takže možno počítať s poklesom produkcie a neskôr opätovným nárastom cien suroviny.

V tomto smere sa už vyjadril šéf talianskej ropnej firmy Eni Claudio Descalzi, podľa ktorého ropný priemysel obmedzí pre klesajúce ceny ropy len v tomto roku kapitálové výdavky o 10 až 13 %. Pri takomto vývoji hrozí, že do štyroch až piatich rokov sa znížia zásoby ropy na trhu na takú nízku úroveň, že ceny komodity vyskočia na 200 USD (172,15 eura) za barel (159 litrov). Zmeniť tento vývoj môže podľa neho Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), tá ale svoju produkciu zredukovať nemieni.

Šéf BP však dodal, že ceny ropy aj v minulosti podliehali výkyvom a v niektorých prípadoch sa na nízkej úrovni držali celé roky. Čo sa týka súčasných nízkych cien, Dudley očakáva, že sa udržia minimálne rok, no nevylučuje, že by to mohlo byť aj dva či tri roky.

(1 EUR = 1,1618 USD)
 

Vyberte región